Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Повече информация тук

Условия и срокове за доставка

Уважаеми клиенти, всички цени обявени на сайта www.vimax-karcher.com са в български лев с включен данък добавена стойност (ДДС).
 
Всяка поръчка направена на сайта трябва да бъде потвърдена по телефона преди да се изпрати. Работим с куриерска фирма СПИДИ на територията на цялата страна. След потвърждаване на поръчката, срокът на доставката е от 24 до 48 часа, ако продуктът е наличен в нашия склад. При поръчки направени събота и неделя най-ранният срок за потвърждаване е понеделник.
 
Всички пратки с "Наложен платеж" се изпращат с услугата "Провери преди да платиш" и куриерът е длъжен да Ви изчака, за да проверите състоянието на опаковката. Проверката се свежда до преглед на външния вид на пратката и не е възможно продуктът да се включва и тества.
 
В случай че поръчаният продукт не е наличен в България и трябва да се поръча директно от Австрия, срокът на доставка е 10 работни дни!
 
Всяка направена поръчка на стойност 100 лв. и повече лева е с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА до адреса на клиента. Важи за поръчки, които се доставят на територията на страната. За поръчки на стойност под 100 лв. доставката се определя от теглото на пратката и разстоянието. Клиентите се възползват от преференциалните цени на доставка договорени между куриерска фирма СПИДИ и "Вимакс България" ООД.
 
На основание чл. 55, ал.1 ЗЗП купувач, който има качеството на потребител по смисъла на ЗЗП в седемдневен срок от получаване на стоката има право без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор, като върне поръчаната стока при следните условия:
  1. Да уведоми www.vimax-karcher.com по електронна поща или телефон за желания отказ;
  2. Да поеме транспортните разноски по връщане на стоката;
  3. Върнатите стоки трябва да са във вида, в който са били доставени, в оригиналните си опаковки и с всички придружаващи ги документи;
 
Вимакс България ООД възстановява в срок от 30 (тридесет) дни в пълен размер заплатените суми от потребителите в случай на упражнено право на отказ.
 
ВАЖНО!
При доставка, клиентът е длъжен да отвори пратката и да провери дали е запазена нейната цялост В ПРИСЪСТВИЕТО на куриера. Ако продуктът е счупен или наранен, е задължително клиентът да го обяви на куриера в момента на доставката. В противен случай, стойността на пратката и на доставката остават за сметка на клиента. Вимакс България ООД не носи отговорност за повредени пратки, които не са обявени в присъствието на куриер